Porkkanasämpylää, porkkanapiirakkaa ja itsetehty keittiöliina

15.49

29.8.2014
Tänään ollaan lasten kanssa tehty niin suolaista, kuin makeaa porkkanasta!

Yleiskoneen kanssa meinasi aluksi yhteistyö takuta ja olin jo tyytyä raastamaan porkkanat käsipelillä, sekä heittämään yleiskoneen raastinosan kierrätykseen! Onneksi ohjeiden lähempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että vika ei suinkaan ole koneen osassa, vaan käyttäjässä.
Oli meinaan sen verran vääntöä ja kääntöä yleiskoneen lisäosien kanssa, että näky oli varmasti vähintäänkin koominen. Olokin oli koominen, kun vain maltoin kunnolla katsoa ohjekirjasta (olin jo mielestäni katsonut ohjeen hyvin), että osissa on nuolet (ne näkyi juuri ja juuri laitteesta, kun osasi katsoa oikeaa kohta), jotka vain asetetaan kohdakkain, niin laite asettuu hyvinkin helposti paikoilleen. (Tälläiset kohdat pitäisi ohjekirjassa oli suurilla ja punaisilla kirjaimilla, eikä vain pienellä präntillä, minkä näkee vain suurennuslasilla! Eli katso aina pieni präntti ensin!)

Raastamisen alkaessa sujua kuin leikki, innoistuimme lasten kanssa sämpylöiden lisäksi tekemään porkkanapiirakkaakin!

Tässä sämpylöiden ohje:

5 dl vettä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta (3-5 porkkanaa raastettuna)
25 g tuorehiivaa
1 dl kaurahiutaleita
n. 10-12 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

jauhoja leipomiseen

Kuumenna vesi  kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää hunaja ja suola.
Lisää kaurahiutaleet ja sekoita. Lisää jauhot, öljy ja porkkanaraaste, vaivaa taikinaksi. 
Taikina saa tarttua sormiin ja olla  hieman löysää. Anna kohota liinan alla n. tunti.
Lämmitä uuni 225-asteeseen. Levitä paljon jauhoja pöydälle ja kumoa noussut taikina. Jaa taikina kahteenkymmeneen osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Nosta sämpylät pellille ja anna nousta liinan alla n.15 minuuttia. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.


Vanha reseptivihkoni on palvellut jo monia vuosia.
Tuoreet sämpylät ja uusi keittiöliina.
Eillen illalla lasten mentyä untenmaille ja isännän lähdettyä urheilemaan, minä puolestani otin ompelukoneen esille ja ompelin pari uutta keittiöliinaa. Yhden liinoista saa mummi lahjaksi.

Pikkuneiti auttoi liinan "paketoinnissa".

Meidän 4-vuotias on jo hyvinkin taitava kirjainten kanssa.

Jotain makeaakin pitää viikonlopun alun kunniaksi saada!

Ihana leipomiskulhoni.

Kulhon sisällä on suloinen teksti.

Tämän ohjeen porkkanapiirakkaan olen saanut ala-asteeeni jo eläkkeelle jääneeltä keittäjältä. Tällä ohjeella tulee kokonainen paistopellillinen piirakkaa, joten pitäisi riittää isompaankin makean nälkään!

Ohje porkkanapiirakkaan:

5 kanamunaa
5dl sokeria
2,5dl öljyä
6dl vehnäjauhoja
4tl kanelia
3tl levinjauhetta
2tl soodaa
7,5dl porkkanaraastetta

Kuorrutus:
50g voita sulatettuna
100g sulatejuustoa
250g tomusokeria
5tl vaniliinisokeria

Pinnalle manterlirouhetta

Sekoita munat ja sokeri kevyesti isoon kulhoon. Lisää öljy ja kuivat aineet. Lopuksi porkkanaraaste. Sekoita hyvin. Levitä leivinpaperi paistopellin päälle ja kaada taikina siihen. Paista uunissa 200 asteessa n.30 minuuttia.

Anna pohjan jäähtyä. Valmista sitten kuorrutus. Sulata voi. Sekoita voin joukkoon tehosekoittimella tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri. Levitä piirakan päälle ja ripottele lopuksi mantelirouhe.

Tästä piiraksta riittää suuremmalekin väelle!

Taustalla itse tehty pussukka toimittaa kukkaruukun virkaa!
P.S. Porkkanakakku on minusta parasta kasvisruokaa!

Lue myös nämä :)

3 kommenttia

  1. Porkkanakakku on parasta kasvisruokaa:D Hihih:) Voi miten herkullisia tuotoksia ja kauniita keittiöliinoja<3 Yks päivä muistelin sitä sun tekemää suklaapeltiä, nam!

    t:Hanna, Aada ja Olivia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanna, Aada ja Oliviat! Teidän pitää tulla joskus kylään meille niin saatte porkkanakakkua ja sitä suklaapeltiäkin teen varmasti! Terveisiä tytöille!

      Poista
  2. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on suosittu ruokayhteisö, joka kokoaa reseptejä suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista

Suosituimmat kirjoitukset

Vuoden askartelija 2015

Yhteistyössä

Paapo

etsiresepti.fi

Top 100 Kakkublogit

Kangaskulma MY-H