9. luukku: Luminen synttärikakku

9.00

9.12.2014


Luminkuningattaren luminen kakku.
Vanhempi tyttäremme on syntynyt itsenäisyyspäivänä, niinpä meillä menikin viikonloppu synttärihumussa. Neiti toivoi lumisia synttäreitä ja sellaiset hän myös sai, kakkua myöten! (Harmi kun ulkona ei ollut yhtään lunta.)

Kauniin naamion kummitäti toi Venetsiasta tuliaisena.

Kakun ohje tässä:
Kakkuun tarvitset kaksi paistopellillä paistettua kakkupohjaa. Resepti pohjaan löytyy Leppäkerttukakusta, suora linkki TÄSSÄ.

Kakun kasasin edellisenä päivänä hyytymään kahteen erikokoiseen irtopohjavuokaan. Valitettavasti synttärihuumassa en huomannut ottaa kuvaa millainen kakku oli leikattuna, sillä sisältä paljastui lila täyte.

Täyte:
4dl kermaa
2 prk rahkaa
n. 250g pakaste mansikoita
n. 200g pakaste mustikoita
Sokeria. Laita sokeria vain vähän, ettei kakusta tule liian makeaa, sillä marenkikuorrute on aika imelää!
5 liivatelehteä
Mansikoiden ja mustikoiden sulatuksesta tulee mehua, siitä saa hyvän nesteen liivatteille.

Vuoraa irtopohjavuoat leivinpaperilla. Leikkaa kakkupohjista irtopohjien kokoiset ympyrät, molempiin kaksi kappaletta: pohjalle yksi ja täytteen päälle toinen. Kostuta pohja maidolla.
Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma, lisää joukkoon rahka. Sulata mansikoita ja mustikoita sen verran, että saat ne hyvin sauvasekoittimella survottua. Kaada marjoista mehu lasiin ja käytä se myöhemmin kuumennettuna liivatteisiin. Lisää survotut marjat rahkaseokseen ja lisää sokeria juuri sen verran, että rahka maistuu vielä raikkaalta, ei liian makealta. Kuumenna marjamehu ja lisää siihen liotetut liivatelehdet, kaada nauhana marjarahkaan ja sekoita samalla. Kaada marjarahkaa irtopohjavuokiin ja laita päälimmäiseksi kakkupohja. Anna kakkujen hyytyä muutama tunti, tai seuraavaan päivään.
Irrota kakkupohjat irtopohjavuoasta ja laita kakut päällekkäin kakkulautaselle. Laita kakkujen väliin "liimaksi" kuorrutetta. Levitä kuorrute lusikan avulla ja koristele halutessa nonparelleilla ja marengeilla.

Kuorrute:
5 munanvalkuaista
2 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Kumoa valkuaiset ja sokerit kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa seosta koko ajan käsivatkaimella. Jatka vatkaamista kunnes seoksen lämpötila on n. 65 astetta tai sokerikiteet ovat sulaneet. Ota kulho pois kattilan päältä ja jatka seoksen vatkaamista käsivatkaimella tai monitoimikoneella, kunnes marenki on paksua, valkoista ja ilmavaa. Se voi kestää JOPA 10 minuuttia!

Kakun kuorrutetta täytyy vatkata kärsivällisesti!
Sädetikun palaessa lauloimme onnittelulaulun.
Marenkikuorrute maistui aivan sulalle vaahtokarkille.

Lue myös nämä :)

0 kommenttia

Suosituimmat kirjoitukset

Vuoden askartelija 2015




Tutustu Pikkulotta- käsityöriipukseen!

Etelä-Pohjalaisena käsityönä valmistettu Pikkulotta riipus on EcoAct valkohopeasta valmistettu uniikki käsityökoru. Nyt valmisettu 500 kappaleen erä 100 vuotisen Suomen kunniaksi. Tutustu!


pikkulotta.fi

Yhteistyössä

Paapo

etsiresepti.fi

Top 100 Kakkublogit

Kangaskulma MY-H