Vaniljaviinerit

14.17

12.6.2015


Tästä ei enää kahvipulla parane, tarkemmin sanottuna nämä ovatkin viinereitä! Hieman enemmän vaivaa näiden herkkujen tekoon saa nähdä, kuin pullien tekoon, mutta maku on sen arvoista! Vanhempi tyttäreni ihmetteli, kun välillä piti antaa taikinan levätä ja taas lisätä voita. Lupasin kuitenkin, että se olevan vaivan arvoista. Maistiaisia syödessä pöydästä kuului sitten huuto: Äitä, nämä on kyllä maailman herkullisimpia pullia!


Ja jos jauhopeukaloa alkoi syyhyttämään, niin tässä tulee ohje:

n.23kpl
1 muna
2 dl maitoa
50 hiivaa
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
400 g vehnäjauhoja

Kaavilointiin: 200 g voita

Riko munan rakenne taikinakulhoon. Lisää joukkoon kylmä maito, hiiva ja mausteet. Liota hiiva KYLMÄÄN maitoon. Lisää jauhot nopeasti sekoittaen. Taikinan tulee olla pehmeää, eikä sitä saa vaivata sitkeäksi. Siirrä taikina hetkeksi jääkaappiin lepäämään.

Rasvan kaaviloiminen taikinaan: Laita voi hetkeksi pakastimeen, niin se helpottaa sen käsittelyä!

Taikina kaulitaan n. 1cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Höylää voipalasta juustohöylällä voi lastuja ja levitä ne levylle niin, että 1/3 levyä jää tyhjäksi. Levy taitetaan kolmeen osaan siten, että ensin käännetään se puoli, jolla ei ole rasvaa. Pyöräytä taiteltu levy 90 astetta työpyödällä ja kaaviloi se varovasti uudelleen n. 1cm paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Tämä vaihe toistetaan vielä kahteen kertaan. Eli lisää rasva kolmessa eri osassa kaulimalla taikina sisään. Näin taikinasta tulee lehtevää, kun sisään kaulittu voi muodostaa kerroksia. Jos kaulimen käy vaikeaksi, laita taikina välillä jääkaappiin lepäämään. Kaulimisen päätyttyä anna taikinan taas levätä hetki jääkaapissa. Valmista sillä välin täyte.

Voit käyttää valmista paistamisen kestävää vaniljakreemiä tai valmistaa kiisselin väliin itse.

Vaniljakiisseli:
1 dl kermamaitoa
1 rkl sokeria
2 keltuaista
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
1tl vaniljasokeria

Kaikki aineet, paitsi vaniljasokeria mitataan kattilaan ja kuummenetaan koko ajan sekoittaen, kunnes seos saostuu. Maustetaan vaniljasokerilla ja jäähdytetään.

Kauli levännyt taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä täyte sisälle. Käännä levy kaksikerroin ja leikkaa se n.2cm leveiksi soiroiksi, jotka pyörittelet sitten pulliksi.

Kohota viinerit huoneenlämmössä. Voitelua näihin ei tarvitse tehdä, sillä se vain haittaa viinereiden kohoamista uunissa! Viinerit paistetaan 225 asteen lämmössä n.8-10minuuttia, uunista riippuen. Rapeuden säilyttämiseksi älä peitä paistettuja leivonnaisia!

Jäähtyneet viinerit koristellaan sitruunasokerikuorrutuksella! Siihen tarvitset vain sitruunan mehun, jota tarvittaessa voit laimentaa vedellä. Lisää sitruunamehua tipoittan siivilöidyn tomusokerin sekaan ja sekoita, kunnes seos näyttää sopivan paksulta, joka pysyy leivonnaisten pinnalla.

HUOM! Jos et syö viinereitä heti, pakasta ne ennen paistamista! Näin viineri säilyy tuoreena, kun paistat se vasta ennen tarjoilua!

Halutessa voit lisätä vielä tomusokeri hunnun viinereiden päälle.

Lue myös nämä :)

0 kommenttia

Suosituimmat kirjoitukset

Vuoden askartelija 2015
Tutustu Pikkulotta- käsityöriipukseen!

Etelä-Pohjalaisena käsityönä valmistettu Pikkulotta riipus on EcoAct valkohopeasta valmistettu uniikki käsityökoru. Nyt valmisettu 500 kappaleen erä 100 vuotisen Suomen kunniaksi. Tutustu!


pikkulotta.fi

Yhteistyössä

Paapo

etsiresepti.fi

Top 100 Kakkublogit

Kangaskulma MY-H