Makramee mobile

13.21

13.10.2019


Täällä ollaan villiinnytty solmuista!

Näppärää, miten erilaisia solmuja käyttämällä saakaan aikaan koristeellisia nyörejä ja pintoja. Makrameetöitä olen nähnyt paljon seinävaatteina, koruina ja amppeleina. Nyt kokeilin itse tehdä tällaisen roikkuvan makrameetyön. Se toimii ihan näinkin "koriste mobilena" tai sitä voi hyödyntää valaisimena, laittamalla sen sisälle lampun tai LED valonauhan.


Seinäjoen käsityömessuilla tämä makrameetyö herätti paljon huomiota ja lupasin laatia siihen ohjeen. Tässä siis lupaamani ohje työhön!

Tarvikkeet:

Moppari kierrenarua 400g
Puuhelmiä 25mm 32kpl
Metallirenkaita: 1 kpl halkaisija 40cm ja 1 kpl halkaisija 15cm

Materiaalit makrameetöihin löydät PAAPOSTA!

Työn tekemistä helpottaa, kun saat sen ripustettua roikkumaan johonkin työstön ajaksi.

1. Leikkaa mopparista 2m pituisia lankoja 48kpl. Kiinnitä ne surmansilmukoilla pienempään renkaaseen kiinni.
2. Valmista sitten työhön ripustimet, niin saat sen helpommin laitettua tasapainoon. Leikkaa mopparista 1,5m pituisia lankoja 8kpl. Solmi ne pieneen renkaaseen taas surmansilmukoilla pareittain, jättäen väliin aina tasaisesti 12 solmua. Tee sitten jokaiseen lankaryhmään 14 kaksoistasosolmua. Tee työn ripustuslenkin valmiiksi. Ohjeen ripustuslenkkiin ja lisävinkkejä solmuihin löydät TÄÄLTÄ. 
3. Ripusta lenkki sopivalle työskentelykorkeudelle ja varmista, että työ on suorassa.
4. Työn kuviot on tehty kaksoistasosolmuilla laittaen väliin myös puuhelmiä koristeeksi. Puuhelmet pysyy paikoillaan ilman mitään solmuja. Aloita ensimmäinen kaksoitasosolmukierros tekemällä se n. 3cm päähän pienmmän renkaan reunasta. Solmut, tehdään aina samoihin kohtiin, jakaen langat aina neljään osaan. Puuhelmet on laitettu työhön taas kaksoistaso solmujen kahteen keskilankaan (väliin jätetään aina 9 lankaa). Näin vuorotellaan joka toinen kierros. Eli ensin solmuja ja sitten puuhelmiä. Vinkkejä puuhelmen läpivetämäiseen löydät myös Paapon blogikirjoitukseesta.
5. Solmut tehdään aina 8cm päähän toista ja pallot pujotellaan siihen väliin, eli n. 4cm päähän solmusta. Avuksi tarkkoihin mittoihin voi leikata pahvista sopivan mittaisen työvälineen, mutta itse tein työn silmämääräisesti (minkä kyllä huomaa, jos aivan tarkkaan alkaa työtä katsomaan, mutta pitäähän työssä näkyä kädenjälki!)
6. Kun olet laittanut viimeisimmän puuhelmi kierroksen työhön, kiinnitä langat isompaan renkaaseen läpivetosolmulla. (Ohje ja kuvat alla.)
7. Suorista langat ja solmi ne nippuun n. 40cm päästä.
8. Leikkaa mopparista n. 1m pituinen pätkä ja vedä virkkuukoukun avulla nipun läpi. Tee langan toiseen päähän solmu, ettei se pääse irtoamaan nipun läpi. Nosta apulangan avulla nippua, jotta saat työhön muodostumaan "pohjan" lenkit. Kiinnitä lopuksi apulanka ripustuslenkin sisäosaan ompelemalla se käsin kiinni.
9. Tasoita nipun langat leikkaamalla ne saksilla saman mittaiseksi.
10. Nyt työ on valmis!

Työssä käytetyt makrameesolmut:

Surmansilmukka:
Taita lanka kaksin kerroin, vie langan taite kohta etukautta renkaan yli, pujota langanpäät lenkin läpi ja kiristä solmu tiukalle.

Kaksoistasosolmu:
Solmu tehdään neljällä langalla. Vie ensin vasemmalla oleva lanka kahden keskimmäisen langan yli ja oikean neljännen langan ali. Vies sitten oikea lanka keskimmäisen ali ja lenkin läpi eteen. Kiristä solmu vetämällä lankoja vastakkaisiin suuntiin. Tämä vaihe toistetaan vielä toisen kerran mutta peilikuvana. Eli aloitetaan viemällä oikealta ensimmäinen neljän langan sarjasta keskimmäisten yli ja vasemman ali, vasen lanka keskimmäisten ali ja lenkin läpi eteen. Kiristä solmu edellisen alapuolelle.

Läpivetosolmu: 
Vie lanka renkaan edestä kuvan 1. osoittamalla tavalla. Kiepauta lanka langan ylitse kuvan 2. osoittamalla tavalla. Vie lanka uudelleen renkaat ali kuvan 3. osoittamalla tavalla. 


P.S. Videovinkkejä työn tekemiseen löydät Ideataskublogin Instagram tililtä. Kohokohta videoihin tallennettuna.


Lue myös nämä :)

0 kommenttia

Suosituimmat kirjoitukset

Vuoden askartelija 2015
Tutustu Pikkulotta- käsityöriipukseen!

Etelä-Pohjalaisena käsityönä valmistettu Pikkulotta riipus on EcoAct valkohopeasta valmistettu uniikki käsityökoru. Nyt valmisettu 500 kappaleen erä 100 vuotisen Suomen kunniaksi. Tutustu!


pikkulotta.fi

Yhteistyössä

Paapo

etsiresepti.fi

Top 100 Kakkublogit

Kangaskulma MY-H