Syysjuhlat

16.07

6.9.2014
Keskiviikkona katsoin viikonlopun sääennustetta ja ennuste näytti sen verran lämpimältä, että päätin pitää vielä juhlat kesänloppumisen kunniaksi. Pienellä budjetilla ja itse tekemällä saatiin nopeasti aikaan mukavat juhlat.

Pilttipurkeista syntyi edullisesti pienellä ehostuksella lyhtyjä ja jo monia juhlia koristanut viirinauha kaivettiin taas esiin. Takapihan terassilta kalusteet etupihalle ja uusi satsi porkkanasämpylöitä tulemaan, niin johan oli juhlat melkein valmiina! Vielä kanasalaattia grillimakkaran kera ja makeaa mahan täydeltä, niin kesän viimeiset ja syksyn ensimmäiset juhlat saatiin polkaistua käyntiin.

Sääennuste piti perjantain osalta paikkansa ja vaikka loppuillasta olikin jo aika viileää, oli ihanaa istua vilttien alla kaasulämmittimen ympärillä, minkä mieheni toi töistään lainaksi. Herkut maistuivat ja kaikilla tuntui olevan mukavaa, lapsetkin innoistuivat illan hämärtyessä leikkimään taskulampuilla pimeäpiilosta :)

Neitien kanssa ehostettiin jo 1-vuotis synttäreillä toiminut mainostaulu syysjuhliin sopivaksi. Tässä linkki, mistä voi käydä katsomassa miltä taulu näytti ennen.
Pilttipurkkilyhdyt.
Viirit  ja pilttipurkit rivissä.
Alkaa jo ilta hämärtää. Pian saapuu vieraat.
 Pitsinauha on pitsiteipin alapuoli, eli se pohja mikä suojaa teippiä tarttumasta ja sotkeentumasta. Ylijäänyt nauha oli niin kaunista, etten malttanut heittää sitä menemään ja nyt se pääsi koristamaan pilttipurkkeja. Hiukan timantteja sekaan ja alumiinirautalangasta vääntelin pidikkeet.

Vielä pilttilyhty illan hämärässä.
Ylesikuva terassista juhla-asussa.



Kännykkäkameralla otettu kuva, kun juhlat olivat jo päättyneet.
Ihanan vadelmainen jätskijälkkäri, Semifreddo.

Alkuperäinen ohje tähän löytyy Leivotaan lehdestä nro 4, 2014. Tapani mukaan hiukan taas muuntelin ohjetta, eli tein isomman ja jätin jotain pois ja maistamalla päädyin lopulliseen lopputulokseen. Tässä oma muunneltu versio ohjeesta:

4valkuaista
5rkl sokeria
4keltuaista
4dl kuohukermaa
3dl turkkilaista jogurttia
200g rouhittua valkosuklaata
200g pakaste vadelmia (kiehauta ensin pienessä tilkassa vettä ja siirrä jäähtymään, valuta ylimääräinen neste)
n.3dl minivaahtokarkkeja tai sitten isoja vaahtokarkkeja pieninä palasina.

Koristeluun vaahtokarkkeja

Vatkaa kerma odottamaan. Sitten vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kolmannessa kulhossa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kääntele keltuaisvaahtoon kerma, jogurtti, suklaarouhe, vaahtokarkit ja "vadelmamössö". Sekoita vielä tasaiseksi. Kääntele lopuksi vielä varovasti joukkoon valkuaisvaahto. Kaada noin 25 x 30 cm kokoiseen vuokaan. Koristele semifreddo vaahtokarkeilla ja pakasta 4-5 tuntia.

Semifreddo on jäädykkeen ja jäätelön välimuoto, jota ei pakastamisen aikana sekoiteta! Sisältä se ei ole täysin jäätynyt.

Herkut tarjoiltiin tyttöjen leikkikioskista. Linkki tässä. Kuvat vain unohtuivat herkutellessa ottaa.
Purkki vielä täynnä Daim-keksejä, loppu illasta oli enää murut jäljellä.
Tämänkin ohjeen olen löytänyt Leivotaan lehdestä nro 5 2014. Oli kyllä sen verran herkullisia ja helppoja tehdä, että tehdään toisekin! Suklaaraidat keksin laittaa aivan itse, sillä suklaatahan ei koskaan voi olla liikaa! Daim-rakeita laitoin myös 70 gramman sijaan, koko 100 gramman pussin.

Ohje:

26-30kpl

100g huoneenlämpöistä voita (itse en malttanut odottaa voin lämpenemistä, vaan vähän mikrolla joudutin asiaa :))
1dl sokeria
1 1/2tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
2tl vaaleaa siirappia (ups, multa meni ainakin 2rkl, koska kaadoin suoraan purkista! Ei haitannut makua)
3dl vehnäjauhoja
70g Daim-suklaata pieninä paloina

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita voi, sokeri, vaniljasokeri, leivinjauhe ja siirappi tahmeaksi seokseksi. Lisää jauhot ja Daim-rakeet ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile niistä kaksi pitkulaista tankoa leivinpaperoidulle pellille. Taputtle tangot tasaiseksi, ne leviävät uunissa aika paljonkin, joten katso, että keksitangoille jää riittävästi varaa levitä. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Leikkaa tangot viistoiksi paloiksi niiden ollessa vielä lämpimiä. Pitsaleikkurilla sai kätevästi leikattua! Anna jäähtyä ja halutessa voi tehdä suklaaraidat.

Rocky Road- suklaa minimuffinsit.
Nämä muffinsit eivät uunia tarvitse. Myöskin näistä voi tehdä monia eri variaatioita ja "sotkea" suklaan joukkoon mitä hyvää nyt keksiikään: pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, karkkeja jne.

Näihin suklaaherkkuihin käytin seuraavia aineksia:

300g maitosuklaata
9kpl suklaakaurakeksejä
2 kpl Kismet Marianne
vaahtokarkkeja paloiksi n. 3-5dl

Sulata suklaa. Murskaa keksit ja Kismetit, paloittele vaahtokarkit. Sekoita ainekset keskenään ja siirrä minimuffinsivuokaan jähmettymään. Tästä määrästä tuli noin 50 kappaletta.

Lasten kottikärryissä isojen jääpalasien keskellä juomat pysyi hyvin kylmänä. Tässä linkki, mistä sain idean.

Loppuun täytyy vielä todeta, että todella kätevää hoitaa syöminen kertakäyttöastioista ja ulkona, sillä sisälle ei tullut minkäänlaista sotkua! Valitettavasti kohta vain ei enää tarkene pihalla juhlia, mutta ensi kesää odotellessa... Siispä vielä kerran Hei hei kesä ja tervetuloa syksy! (Kyllä minä ihan syksystäkin pidän, sillä sen jälkeen tulee aina joulu ja joulua minä rakastan!)

Lue myös nämä :)

3 kommenttia

  1. Tosi kivat juhlat teillä ollut! Voi jospa oisin saanut olla muuuukaaaanaaa!
    Terkkuja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpää! Kovasti yritin kyllä mukaan saada, mutta on toi välimatka vähän paha... Pidetään joskus yksityisjuhlat :)

      Poista
  2. Uusimmassa Leivotaan lehdessä oli juttua, että Daim-kekseissä on liikaa jauhoa! Joten ei haittaa vaikka sitä siirappia lorahtaa enemmän! Sillä korjaus oli, että 2 desin sijasta 1 1/2dl jauhoa. Tai sitten laittakaa minun tapaani mututuntumalla siirappia, niin tulee niinkin hyvää :)

    VastaaPoista

Suosituimmat kirjoitukset

Vuoden askartelija 2015




Tutustu Pikkulotta- käsityöriipukseen!

Etelä-Pohjalaisena käsityönä valmistettu Pikkulotta riipus on EcoAct valkohopeasta valmistettu uniikki käsityökoru. Nyt valmisettu 500 kappaleen erä 100 vuotisen Suomen kunniaksi. Tutustu!


pikkulotta.fi

Yhteistyössä

Paapo

etsiresepti.fi

Top 100 Kakkublogit

Kangaskulma MY-H